10 hurtige tips til en mere bæredygtig hverdag

 

Ønsker du en mere bæredygtig hverdag, men synes du, at det nogle gange kan være svært at overskue? I dette blogindlæg får du 10 hurtige tips til, hvordan du både kan spare penge og samtidig gøre din hverdag mere miljøvenlig.

 

 

En undersøgelse foretaget af Userneeds for DBA viser, at hver anden dansker gerne vil leve mere bæredygtigt. Den nuværende, tragiske situation i Ukraine med skyhøje priser på især el og fossile brændstoffer til følge, kræver at vi alle sammen forsøger at ændre vores vaner og forbrug.

 

Vi kan alle bidrage på hver vores måde, og her kommer 10 tips, der gør det lidt lettere for dig at yde dit bidrag til klimabeskyttelsen og din egen pengepung 🙂

 

 

1. SKRU NED FOR VARMEN
Sænker du temperaturen blot 1 grad sparer du 5% på dit varmeregnskab.

 

2. SLUK LYSET OG SPAR PÅ STRØMMEN
Man bliver hurtigt overrasket over, hvor meget lys, der rent faktisk ikke behøver være tændt. Derudover kan man også kigge på, hvor mange elektriske apparater, der står unødigt tændt døgnet rundt.

 

3. SORTER DIT AFFALD
Ifølge Miljøstyrelsen vil vi, såfremt alle danskere sorterede deres affald fremfor at sende det til forbrænding, spare miljøet for 589.000 tons CO2-udledning om året…!!!

 

4. SPAR PÅ VANDET
Når du er i bad, bruger man normalt ca. 10—12 liter vand i minuttet. Ifølge Videnscenteret Bolius kan du, ved at nedsætte længden på et bad fra 10 til 5 minutter, spare omkring 2.000 kr. om året og små 20.000 liter vand. Du kan f.eks. også slukke for vandet, når du børster tænder 🙂

 

5. MINIMÉR DIT FORBRUG AF KØD OG MEJERIPRODUKTER
Kød og mejeriprodukter skaber et enormt klimaaftryk sammenlignet med andre madvarer. En undersøgelse fra DCA (Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug), giver lamme- og øksekød – men også mejeriprodukter som bl.a. smør, et prædikat som store ”klimasyndere”. Vælg i stedet kød fra 2-benede dyr som f.eks. kylling.

 

6. SPIS LOKALT OG EFTER SÆSON
Du kan gøre din kost ekstra klimavenlig ved at foretage enkelte ændringer i din indkøbsvaner. Du skal kort sagt gå efter danske og sæsonaktuelle råvarer. Import af fødevarer kan have en miljømæssig konsekvens – specielt forbundet med transport med fly og skibe fra hele kloden. Ifølge DCA skal der pålægges en ekstra klimaudgift – typisk 200 gram CO2 pr. kg. fødevare.

 

7. UNDGÅ MADSPILD
I Danmark smides der årligt 700.000 ton mad ud – mad som kunne være spist, men desværre har endt sine dage i skraldespanden. Madspild har en række negative konsekvenser for miljøet og for din økonomi. Hver dansker smider hvert år i gennemsnit 47 kilo spiseligt ”affald” ud om året. Du kan, med få vaneændringer, nemt skrue ned for dit bidrag til den negative statistik. F.eks. at stille de ældste varer forrest i køleskabet, Lave den rette mængde mad, Fryse din mad ned i stedet for at smide ud.

 

8. VÆLG BÆREDYGTIGE MÆRKNINGSORDNINGER
Med bæredygtige mærkningsordninger er du sikker på at vælge alternativer, som tager hensyn til miljøet. Hold blandt andet øje med disse kendte mærkningsordninger: FSC (træ- og papirprodukter), Svanemærket (husholdningsartikler), EU-blomsten (fødevarer), Ø-mærket (fødevarer), GOTS (tekstiler).

 

9. GENBRUG I STEDET FOR AT KØBE NYT
Jo mere vi genbruger, jo mindre belaster vi jordens ressourcer. Det handler sådan helt grundlæggende om, hvor meget vi kan få til at cirkulere uden at proppe nyt ind. Genbrug er heldigvis på stærk fremmarch, og det gælder især indenfor tøj, tekstiler og byggematerialer. Kig også efter i skabe, skuffer og skure… måske er der noget, du sælge til andre, som netop står og mangler det, du ikke bruger.

 

10. ÆNDR DINE TRANSPORTVANER
Flyv mindre… Beregninger fra den grønne tænketank CONCITO viser f.eks. at ved en flyvetur til Spanien og hjem igen udledes CO2 svarende til et års forbrug af el.
Og ja… så er det også værd at overveje, om det er muligt at tage cyklen i stedet for bilen til flere af dine gøremål – det er både godt for miljøet og din pengepung.

 

Sammen kan vi gøre en forskel…. og det hele starter ved dig og mig!

Køb jeres firmagaver og firmajulegaver til de ansatte hos RightOn.

Tilbage til blog